marți, 31 mai 2016

CARTEA MEA, PUNCTE CARDINALE, ESTE UN MANIFEST ANTI-ABSOLUTIST

BIBLIOCARTI.COM / 30 mai 2016
http://bibliocarti.com/cartea-mea-puncte-cardinale-este-un-manifest-antiabsolutist/


ROMÂNIA LIBERĂ / 31 mai 2016 
http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/noul-volum-al-lui-horia-muntenus-va-fi-lansat-pe-6-iunie--la-libraria-diverta-hubertus-418115

                      - Pe data de 6 iunie 2016, în Librăria ,,Diverta Hubertus” din Cluj, lansați al nouălea volum de versuri. Ce înseamnă ,,Puncte cardinale” pentru poetul Horia Muntenus?


VOLUMUL DE VERSURI
,,PUNCTE CARDINALE”
A  APĂRUT LA EDITURA 
AZBEST PUBLISHING
DIN ȘIRIA-ARAD
COPERTA - FLORIN PĂRĂVAN
LANSAREA CĂRȚII PE
6 IUNIE 2016
LIBRĂRIA ,,DIVERTA HUBERTUS”
CLUJ-NAPOCA
            - Această nouă carte a mea este un manifest liric, în vremuri tulburi. ,,Puncte cardinale” este o carte protest împotriva fenomenului brainwashing. Este un volum de versuri ca o călăuză pentru întoarcerea la firesc a omului din rătăcirile contemporane. Unul dintre părinții Oratoriei, marele retor antic, Marcus Tullius Cicero, pacifist fără succes între Cezar și Pompei, exclama amar: ,,Inter arma silent musae” - ,,Între arme, muzele tac”. La două mii de ani distanță de Cicero, lumea se află cuprinsă de aceleași angoase și aporii. Ne întrebăm dacă omul a evoluat prin ceva, fiindcă că s-a tot vorbit despre o evoluție, dacă civilizația de azi a rezolvat marile vicii sociale. În străfundurile subconștientului său, omul pare a fi urmărit și azi de ideea de a deveni Dictator perpetuus. Puterea, deținerea Puterii, exercitarea ei, pare a fi scopul suprem. În vremurile noastre, pare că Dumnezeu, într-adevăr, a murit pentru om și că locul lui a fost luat de puterea politică. Citeam zilele trecute că s-ar fi descoperit mormântul lui Aristotel - degeaba arheologii i-au găsit scheletul, dacă oamenii sunt străini, în continuare, de ideile sale.
                        Trăim într-o societate consumeristă, este tiparul comportamental al societății de azi. Arta s-a înscris și ea în tipar, din păcate. A căzut în păcat, cum s-ar spune sau, mai bine zis, a decăzut. A pactizat. Dar sunt tiparele de azi cele pe care, în aspirațiile ei seculare, omenirea și le-a dorit? Eu nu cred asta. Chiar dacă prin Francis Fukuyama învie Karl Marx. 
                         Din acest punct de vedere, cartea mea, ,,Puncte cardinale”, este un manifest anti-absolutist, în care atributul absolut este acceptat doar pentru implicitul liric, adică pentru sacralitatea emoției, pentru expresia ei estetică - absolutul acesta poartă numele Libertății. Iar pentru a cunoaște Libertatea e nevoie să ajungi la Adevăr! Așadar, înapoi la Platon și Aristotel! 

                      - Bine, dar lumea contemporană merge așa cum merge, înainte, cu tiparele astea, cu schimbări violente, cu reforme, conflicte, cu angoasele ei. 

                      - Nu sunt un sceptic. Cred în puterea recuperatoare și purificatoare a Culturii, Artei. Iată că ne-am întors, aici, la Aristotel. 

                      - Din titlu, înțelegem că prin ,,Puncte cardinale” atrageți atenția asupra reperelor. 

                      -  Da. Straturile de civilizație și cultură ale umanității au lăsat enorm de multe semne și mesaje contemporaneității noastre. Singurul lucru pe care îl au de făcut oamenii este să nu își spele creierele. Cartea mea asupra acesui lucru atrage atenția. Fenomenul brainwashing este rinocerita despre care scria Eugen Ionescu.                                    Acestea sunt marile transformări de azi: oamenii se transformă în rinoceri. Trăim vremurile în care singurătatea artistului autentic seamănă din ce în ce mai mult cu singurătatea lui Bérenger, dar oamenii nu trebuie să uite că punctele cardinale rămân, totuși, la el. 

Interviu realizat de Cristina Oprea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu